“USB-C neemt de leiding als de nieuwe standaard voor Apple, het einde van het tijdperk van de Lightning-connector

Met de lancering van de iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) heeft Apple definitief afscheid genomen van het tijdperk van de Lightning-connector. Deze nieuwe smartphones introduceren namelijk een nieuwe oplaadpoortstandaard: USB-C.

In de afgelopen jaren zijn verschillende Apple-producten al overgestapt op USB-C, waaronder de iPad en Mac. Toch bleef de iPhone gedurende lange tijd vasthouden aan de Lightning-connector. Zelfs de AirPods en bepaalde accessoires maakten veelvuldig gebruik van deze aansluiting. Echter, als gevolg van een nieuwe Europese regelgeving, heeft Apple nu ook de overstap naar USB-C voor de iPhone moeten maken.

Apple omarmt USB-C
De iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) vormen de eerste reeks Apple-smartphones die de USB-C-standaard omarmen. Andere fabrikanten hebben deze internationale standaard al geruime tijd geadopteerd.

USB-C staat bekend als een universele aansluitstandaard voor het koppelen van elektronische apparaten. Het betreft een compacte, omkeerbare en veelzijdige poort die zowel gegevensoverdracht als stroomtoevoer ondersteunt. Vanwege de snelle gegevensoverdracht en het gemak van slechts één kabel voor diverse toepassingen, wordt USB-C steeds vaker gebruikt in moderne laptops, smartphones en andere gadgets.

Je hebt misschien al opgemerkt dat de Apple Lightning-connector sterk leek op USB-C, en dat klopt. Ook de Lightning-connector is omkeerbaar en biedt ondersteuning voor snelle gegevensoverdracht. Toen Apple deze connector introduceerde, diende deze als alternatief voor USB-A en de verouderde 30-pins-connector die oudere iPhones en iPads hadden.

Helaas was USB-C destijds nog geen gevestigde standaard, en de andere beschikbare aansluitingen voldeden niet aan de eisen van het bedrijf. Dit leidde tot de ontwikkeling van Apple’s eigen oplaadpoort en kabel.

USB-C wordt verplicht in de EU
Vanaf eind 2024 dienen alle draadloze apparaten die binnen de Europese Unie worden verkocht, uitgerust te zijn met een USB-C-aansluiting. Dit betekent dat Apple in de komende tijd hun apparaten moet aanpassen om aan deze nieuwe vereisten te voldoen. Met uitzondering van de iPad van de 9e generatie, zijn alle momenteel verkrijgbare iPad-modellen al voorzien van USB-C-aansluitingen.”