De wereldwijde COVID-19-pandemie en daardoor de toename van thuiswerken, dwingt bedrijven om ook de thuiswerkplek van werknemers te beveiligen. Werknemers moeten zich daarom nog meer bewust zijn van online aanvallen. Voor IT-teams houdt dat in dat zij in een hele nieuwe omgeving werken. De zorg voor het beveiligen van de bedrijfsinfrastructuur, gegevens en veilige communicatie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Bekijk de onderstaande 5 tips om te zien hoe bedrijven een veilige thuiswerkplek voor werknemers kunnen opzetten.
1. Wachtwoorden wijzigen
Het wijzigen van de wachtwoorden is een essentieel beveiligingsonderdeel die werknemers regelmatig zouden moeten uitvoeren. Veel bedrijven eisen al dat werknemers computerwachtwoorden of e-mailwachtwoorden elke 3-6 maanden bijwerken. Maar gedurende deze tijd in de thuiswerksituatie is het uitvoeren van een wachtwoordwijziging elke 1-2 maanden een beter idee. Daarnaast is het gebruik van de verschillende kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen sterk aan te raden om een sterk wachtwoord te creëren. Niet alleen voor het gebruik van telefoon, laptop en andere persoonlijke apparaten of online tools zoals e-mail, projectbeheersystemen enz. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het beveiligen van het wifi-thuisnetwerk.
2. Stel een VPN in voor de thuiswerkplek
Een VPN is een privé netwerk die versleutelde gegevens via een VPN-server uitwisselt. Bij een VPN-verbinding gaat de data door een VPN-tunnel of een versleutelde verbinding, zodat alleen de thuiswerkplen en de VPN-server toegang heeft tot de informatie die wordt verzonden. Dit maakt surfen op internet veiliger, negeert gecensureerde sites en beschermt tegen hackers bij een openbare verbinding, zoals het thuisnetwerk. Het opzetten van een VPN voor uw bedrijf biedt werknemers een veilige manier om verbinding te maken met het kantoor.
3. Beveiligen van het Wi-Fi-thuisnetwerk
Door thuiswerkers in hun netwerk een afzonderlijk zakelijk Wi-Fi-netwerk op te laten zetten, kan een veiligere thuiswerkplek worden gegarandeerd. Ook door bijvoorbeeld de stijging in het netwerkgebruik voor schoolgaande kinderen is er een steeds grotere toename van Wi-Fi-activiteit in huis. Daardoor wordt het netwerk kwetsbaarder. Door een extra netwerk op te zetten dat apart van anderen in het huishouden wordt gebruikt, kan men voorkomen dat cyberaanvallen het bedrijfsnetwerk binnendringen. Stuur e-mails naar werknemers en herinner hen eraan om hun netwerkwachtwoord elke 30-60 dagen bij te werken.
4. Organiseer een beveiligingswebinar
Door regelmatig een interne training / webinar te organiseren om de online thuis beveiliging te bespreken, zijn medewerkers zich meer bewust van de risico’s die het werken op afstand met zich meebrengen. Veel kantoormedewerkers zijn eraan gewend dat er een IT-team in de nabije omgeving beschikbaar is voor elk beveiligingsrisico. Voor de thuiswerksituatie betekent dit dat werknemers beter moeten worden voorgelicht over waar ze op moeten letten. Door regelmatig beveiligingswebinars te houden, blijven werknemers alert.
5. Firmware voor apparatuur regelmatig bijwerken
Veel werknemers hebben thuiswerkapparatuur gekregen. Om beveiligingsrisico’s te voorkomen, is het noodzakelijk dat de firmware van alle apparaten up-to-date is. Want door de firmware van het apparaat bij te werken, kunnen IT-managers eenvoudig controleren op eventuele kwetsbaarheden.